Jij weet niet wat moeders allemaal doen

Ze koken, wassen en plassen; kortom, ze houden het huishouden bij want die zogenaamde ‘nieuwe man’ is geen haar beter dan de oude en haalt met moeite eens per maand de vaatwasser leeg.
Moeders houden de sociale agenda bij zodat jij dat niet hoeft te doen.

Moeders zetten het huisvuil buiten, brengen de kinderen naar school, helpen ze met huiswerk, brengen hun tieners ’s weekends naar fuiven en halen ze er ook weer op om 4 uur in de godgeklaagde ochtend. Wie was er mee op jacht naar een kot voor de student? Juist. Je moeder.

Ze zorgen ervoor dat je niet als een idioot de straat op gaat met ‘mismatched’ kledij. Het commentaar dat je er als een onnozelaar bij loopt moet je er maar bijnemen. Dat mogen ze toch zeggen? Het zijn tenslotte moeders.
Enkel moeders weten de maat van je voeten, middel, bovenlijf en de sterkte van je brillenglazen. Ze zeggen je steeds mooi op tijd dat je je medicijn moet innemen, goed wetende dat je het toch niet gaat doen. Moeders zijn halve heiligen want ze hebben zo ongelofelijk veel geduld met je.

Moeders kunnen enkel met wat speeksel de tomatensaus van je wang laten verdwijnen of met een ijsblokje de kauwgom van je t-shirt afhalen. Ze lezen uit je lievelingsboek voor het slapen gaan en laten de deur van de kamer op een kier staan.

Moeders zijn niet verlegen om je te zeggen dat er wat aan je neus hangt of tussen je tanden zit. Toegegeven, aangenaam is dat niet wanneer je in groep zit te praten in de woonkamer, maar stel je voor dat ze niets hadden gezegd.
Ze behoeden je voor sociale afgang, emotionele trauma’s en ze lachen zelfs met jouw flauwste moppen. Ze applaudisseren voor je povere toneelstuk, want dat doen moeders.

Ze hebben niet één maar twee schouders om op uit te huilen en een boezem om je hoofd op te laten rusten wanneer het allemaal even niet meer gaat. Moeders kunnen je beter doen voelen met slechts een paar woorden. Moeders ontwapenen met alleen een glimlach.

Jij weet niet wat moeders allemaal doen. Of kunnen.

Moederdag komt er weer aan. Wees niet die sukkel die het is vergeten of niets voor haar heeft gekocht.

Vorige
Vorige

Kamerplanten versus katten

Volgende
Volgende

Hét zomerdrankje van 2019?