Kamerplanten versus katten

Kamerplanten verrijken elke woonruimte én ze zorgen voor extra zuurstof. Met hun exotische en soms excentrieke bladeren zijn ze bovendien een lust voor het oog. Blijkbaar zijn ze niet alleen voor ons aantrekkelijk, want voor je huiskat zien kamerplanten er blijkbaar als een echte lekkernij uit. Hoe voorkom je dat je kat op je kamerplant zit te kauwen of erger nog helemaal kapot maakt?

WAAROM KAUWT MIJN KAT OP MIJN KAMERPLANTEN?

Om te beginnen moet je weten waarom katten graag knabbelen op je planten. Hoewel een kat hoofdzakelijk een carnivoor is, snoepen ze graag van een blaadje hier en daar omdat het hen extra vitaminen en vezels oplevert. Het is ook gewoon mogelijk dat je kat van de smaak houdt en sommige katten peuzelen van je mooie kamerplant omdat ze zich simpelweg vervelen.

WELKE KAMERPLANTEN ZAL JE KAT GERUST LATEN? 6 PRACHTIGE VOORBEELDEN DIE NIET GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN:

  1. Een perfect voorbeeld is de goeie ouwe cactus. Ze bestaan in alle mogelijke vormen, kleuren en maten. Cactussen vragen weinig tot geen onderhoud en wees gerust, jouw poes gaat er maar één keer mee knuffelen.

  2. Rozen zijn mooi en ruiken lekker en zijn letterlijk een doorn in het oog van je kat

  3. Rozemarijn (Salvia rosmarinus) is niet alleen een heerlijk kruid en heel gemakkelijk te kweken, je kat zal er in een boog omheen lopen.

  4. Citroenmelisse (Melissa officinalis) ruikt zoals de naam al doet vermoeden naar citroen. Deze geur in combinatie met de ruwe textuur van het gebladerte, maakt de plant tot een ware nachtmerrie voor je huiskat.

  5. Haworthia valt onder de categorie vetplanten of succulenten. Ze zijn decoratief en eenvoudig te onderhouden en de stekelige punten weerhouden katten er van om er eens van te proeven. Pro-tip: zet Haworthia rond de kamerplanten die je echt wil en moet beschermen tegen je pluizenbol.

  6. Grote kamerplanten: hoe groter je kamerplant is, hoe minder een kat geneigd is om er mee te knoeien. Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, maar ik merk zelf dat onze poes Walter (Wally voor de vrienden) absoluut geen interesse heeft in onze grootste kamerplanten.

Tot slot nog dit: teucrium marum of Amberkruid heeft een sterk geurend blad, wat het voor katten (net zoals kattenkruid) onweerstaanbaar maakt. Amberkruid kan je dus inzetten als lokaas voor je huiskat zodat die je andere planten met rust laat.

WELKE KAMERPLANTEN ZIJN GIFTIG VOOR KATTEN?

Het is ook handig om te weten dat bepaalde kamerplanten giftig zijn voor je mini tijger. Ondermeer de volgende populaire kamerplanten vind je in zeer veel woonkamers maar laat je jouw kat liever niet op kauwen:

  1. Dieffenbachia

  2. Alocasia antiquorum, beter gekend als Reuzen Olifantenoor

  3. Epipremnum Aureum ofwel Drakenklimop

  4. Schefflera ofwel Dwergparapluboom

  5. Geranium

  6. Euphorbia pulcherrima, Kerstster ofwel Poinsettia

  7. Aloe Vera

  8. Philodendron

Er is gelukkig geen reden tot paniek. Hoewel deze planten giftig zijn voor je kat, moet je kat er wel een grote hoeveelheid van opsmikkelen vooraleer er effecten kunnen optreden. Ik heb onze kat Walter nog nooit meer dan een grassprietje of twee ineens zien eten, laat staan een halve kamerplant.

Wil je nog een kamerplant voor bij jou thuis? Kom dan zeker even kijken in onze winkel. Je vindt er vast en zeker wat je zoekt.

Vorige
Vorige

Binnenkijken in "Ibiza Chique" vakantiehuis Moom

Volgende
Volgende

Jij weet niet wat moeders allemaal doen