Wabi-Sabi. Niet dat groene spul voor op de sushi.

Wabi-sabi is een Japanse filosofie die de schoonheid van imperfectie, eenvoud en vergankelijkheid omarmt. Het gaat om het vinden van schoonheid in het onvolmaakte en het waarderen van de natuurlijke cyclus van groei, verval en vernieuwing.

De woorden wabi en sabi vertalen zich niet rechtstreeks in het Nederlands; wabi verwees oorspronkelijk naar de eenzaamheid van het leven in de natuur, ver van de samenleving; sabi betekende "koud", "mager" of "verdord". Rond de 14e eeuw begonnen deze betekenissen te veranderen en kregen ze meer positieve connotaties.

Kenmerken van wabi-sabi-esthetiek en -principes zijn onder meer asymmetrie, ruwheid, eenvoud, zuinigheid, soberheid, bescheidenheid, intimiteit en de waardering van zowel natuurlijke objecten als de krachten van de natuur. Het wordt vaak besproken in combinatie met een soortgelijk esthetisch concept: mono no aware.

In huis betekent wabi-sabi dat we ons richten op eenvoud en natuurlijkheid, en dat we de schoonheid vinden in objecten die niet perfect zijn of zelfs verouderd. Hier zijn enkele manieren om wabi-sabi toe te passen in onze eigen huizen:

  • Minimalisme: Focus op essentiële elementen en houd decoraties en accessoires tot een minimum beperkt. Kies voor meubels van natuurlijke materialen zoals hout en steen.

  • Natuurlijke kleuren: Kies voor aardetinten, zoals beige, bruin en groen, om een rustige en natuurlijke sfeer te creëren.

  • Ruwe materialen: Kies voor materialen met een onvolmaakte textuur, zoals onbehandeld hout, ruwe stenen en ongepolijste metalen.

  • Vintage of tweedehands: Kies voor oude of tweedehands objecten in plaats van nieuwe, perfecte objecten om het verhaal en de geschiedenis achter het object te waarderen.

  • Eenvoudige decoratie: Kies voor decoratie die de natuurlijke omgeving reflecteert, zoals planten en bloemen. Gebruik handgemaakte objecten in plaats van glanzende en perfecte decoraties.

Wabi-sabi is een manier van leven die ons herinnert aan de schoonheid van imperfectie. Door deze filosofie toe te passen in ons huis, kunnen we een rustige, natuurlijke omgeving creëren die ons helpt te ontspannen en te genieten van de eenvoudige dingen in het leven.

Vorige
Vorige

"Een zomer vol stijl: haal het beste uit deze zomer met prachtige kleding, outdoor living en meer."

Volgende
Volgende

Greenwashing en mode gaan hand in hand. Dit Scandinavisch modehuis doet daar niet aan mee.